Nieuwjaarstoespraak 2018 burgemeester Irina De Knop

Beste liberale vrienden, sympathisanten,

Ook ik wil benadrukken hoe hartverwarmend het is om jullie hier vanavond te mogen verwelkomen!

We zijn jullie heel nadrukkelijk dankbaar voor die grote steun.

2018 wordt inderdaad lokaal een heel belangrijk jaar. Omdat het een verkiezingsjaar is maar ook en vooral omdat een aantal van onze belangrijke projecten in hun realisatiefase zijn ( de heraanleg van de Schapenstraat, de feestzaal, het gemeentehuis, de herorganisatie van de kerkhoven en de aanleg van de fietspaden, de aanvang van de bouwwerken aan de sociale woningen.)

Dat betekent nog heel wat werk voor onze medewerkers in de gemeente en voor onze schepenen. En dus gaan wij – in tegenstelling tot andere niet nader te noemen partijen – niet onze tijd vullen met messen te slijpen, maar wel met het afwerken van deze en andere dossiers in nauwe samenwerking met onze coalitiepartner.  We willen hen trouwens nu al danken voor het vertrouwen en voor de constructieve samenwerking in de voorbije jaren.

Uiteraard werken wij ook aan de voorbereiding van die verkiezingen – onze voorzitter is daarbij onze beste timekeeper – en praten wij met de best mogelijke mandatarissen en kandidaten in onze gemeente om onze Lijst Burgemeester, onze liberale lijst, te versterken.  

Ik vermeld graag onze sterke uittredende mandatarissen die opnieuw hun schouders willen en zullen zetten onder ons project:

  • Johan Limbourg, schepen voor werken en onderwijs
  • Koenraad Ameys, voorzitter van onze gemeenteraad
  • Karen De Waele, lid vast bureau OCMW
  • Marie-Thérèse Van Der Velde – gemeenteraadslid
  • Elza Leuckx – lid van het OCMW

Ook op Willy en Patrick mogen we blijven rekenen, zij het in de toekomst wellicht in een gewijzigde rol. Ze hebben zich spontaan geëngageerd onze lijst burgemeester ten volle te steunen en hun alom geprezen ervaring ten dienste te stellen van onze lijst burgemeester.

Daarnaast is er ook Jean De Dobbeleer en Chris De Moyter die deel uitmaken van het bestuur en zich opnieuw willen inzetten voor een Lennik op Mensenmaat.

Omdat jullie hen misschien minder kennen, toch even meegeven wie zij zijn:

Jean  De Dobbeleer – vader van 2 knappe zonen en een betrokken opa – bouwaannemer – weet wat werken is – de man van het gezond verstand en van de zachte doch doortastende aanpak.

Chris De Moyter – moeder van 2 knappe 20ers, getrouwd met Filip, sinds kort gepensioneerd al past die term niet bij hem. altijd bereid is om ons bij te staan – Chris is leidinggevende in een kinderdagverblijf van de VGC – actief in het Lokaal Overleg Kinderopvang en de bibliotheek en zeer sociaal ingesteld. Ze neemt het steevast op voor de zwakkeren in onze maatschappij en een warm hart voor de vluchtelingenproblematiek.

Tot zover de namen van de mensen die jullie al kennen als onze gewaardeerde en sterke “ambassadeurs”.  Ik zal zo meteen een aantal nieuwe namen onthullen. Weet echter dat dit echter nog niet alle nieuwe kandidaten zijn die in oktober mee onze geledingen versterken. We willen niet alles in één keer prijs geven.   Het is dan ook eerder toevallig dat vanavond drie heren aan de beurt zijn of het zou ook kunnen dat de meeste dames nog bescheidener zijn.

De eerste naam is Jo Massaer.

Jo is actief in het bankwezen, dat is als Economist ook niet verwonderlijk. Hij vindt daarbij zowel het financiële als sociale aspect leuk aan zijn job. Jo is naast professioneel ook heel erg actief in zijn vrije tijd. Hij is heel sportief – liep net als Karen eerder de dodentocht – drijvend bestuurslid en coach bij een loopclub, houdt van reizen en lezen en was in het verleden zeer actief in de jeugdbeweging zowel lokaal als regionaal. Hij volgt reeds geruime tijd de lokale politiek op de voet door regelmatig de gemeenteraad te volgen en deel te nemen aan onze bestuursvergaderingen.  Ik kan daarover getuigen. Hij heeft een neus voor politiek en komt regelmatig met goede creatieve voorstellen. Zelf zegt hij dat hij  de smaak te pakken gekregen heeft door de inspanningen die zijn moeder voor de lokale afdeling al gedurende vele jaren doet.  Politiek is een onderwerp dat aan de tafel druk besproken wordt. Zelf wil hij  graag een steentje bij te dragen om het mooie Lennik  op het vlak van lokale politiek te verbeteren waar het kan.  Als economist en sociaal beest zien we hem dan ook graag komen. Bedankt Jo voor jouw engagement!

De tweede naam is Jean Van Droogenbroeck.

Jean is een liberaal van het eerste uur. 57 jaar, inwoner van Lennik sinds 2001 en 1 dochter (2de jaar Pol&Soc in Gent). Het is een ondernemer pur sang.

Reeds meer dan 30 jaar zelfstandig ondernemer in de IT/HR-sector met op dit ogenblik ongeveer 175 medewerkers en een omzet waarvan wij alleen kunnen dromen. Zijn bedrijf, SplendIT Bvba, gevestigd in Groot-Bijgaarden, werd zopas genomineerd voor de trofee ‘Trends Gazelle 2018’ (ontknoping op 7/2)  in de categorie middelgrote ondernemingen.

Hij zegt zelf: ‘ik ben een teamplayer, sterk in het kneden van een sterk team rond mij. Ik hanteer het KISS-principe (keep it super simple)

Hij werkt voortdurendend met jonge mensen – en hij geniet ervan om mensen te begeleiden in hun ontplooiïng en professionele ontwikkeling.  “Doe gewoon, dat is al moeilijk genoeg “ is zijn motto

De derde – en niet minste – naam die ik mag onthullen, is deze van Thomas Taks.

beter bekend als Taks.  Hij is 32 jaar en woont sinds kinderjaren in onze gemeente. Professioneel heeft hij al heel wat waters doorzwommen maar hij is duidelijk een echte ondernemer en entertainer. Andere eigenschappen: doorzetter, hart op de juiste plaats en een luisterend oor;

We leerden hem kennen als een Lenniks en hip horecauitbater – de Posi. Hij zegt zelf dat hij vooral daar talrijke mensen heeft leren kennen. Sinds 2015 is hij actief met Blits Events en organiseren ze o.a. Bal à la Carte en Amaized festival.  Sinds kort  ook gebeten door de sport microben en een gezonde levensstijl. Eén van zijn favoriete sporten Alpine skien en binnen 1uurtje vertrekt hij dan  ook richting Zwitserland om aan een eerste “grote slalom” wedstrijd deel te nemen.

Hij start nu ook als personal trainer om andere mensen op de kar te krijgen voor een gezondere levensstijl. Die levensstijl bracht hem een gezonder lichaam en nog meer zelfvertrouwen. Zijn inzet is om van Lennik  een gemeente te maken waar jongeren zich kunnen ontwikkelen en de minder jongen kunnen ontspannen en genieten.

Ik wil hen nu al bedanken voor hun steun en hun vertrouwen in  onze lijst. Samen gaan we een mooi en sterk programma maken en gaan we de Lennikse kiezer overtuigen dat een liberale stem een positieve stem is voor een ploeg die gaat voor oplossingen – die constructief is – voor een financieel gezonde gemeente – voor een Lennik op mensenmaat én voor alle Lennikenaren – voor sterke verenigingen en sterke handelskernen – waar  kinderen en ouderen meetellen en waar mensen die het nodig hebben op hulp en vrijwilligers kunnen rekenen.

Ik kondig graag onze gastspreker aan, Egbert Lachaert. Federaal volksvertegenwoordiger. Een echte dossierkenner – iemand die ongelofelijk actief is in zijn regio Gent – iemand waar we nog meer van zullen horen in de komende jaren. Ik ken hem van mijn ‘jonge tijd’ bij Liberales. Zijn engagement en idealisme van toen, sieren hem vandaag als volksvertegenwoordiger.

Irina De Knop

Burgemeester

Je hebt misschien ook interesse in...