Lennik telt 164 winkels en 11.000 m2 winkelvloeroppervlakte

Aantal handelszaken

Volgens de meest recente Locatus-data telt Lennik 164 verkooppunten, samen goed voor 11.010 m² winkelvloeroppervlakte (= wvo) (laatste teldatum 17/02/2014). Dit betekent dat Lennik een winkeldichtheid heeft van 1.234 m² per 1.000 inwoners. Ter vergelijking, het Vlaamse Gewest heeft een winkeldichtheid van 1.967 m² per 1.000 inwoners. In vergelijking met de benchmarkgemeenten zien we dat Lennik een heel hoge winkeldichtheid heeft. Enkel Bierbeek heeft een hogere winkeldichtheid in m² per 1.000 inwoners.

Het centrum van Sint-Kwintens-Lennik telt het hoogste aantal verkooppunten, namelijk 62 (37,8% van het totaalaanbod). Op de tweede plaats komt de verspreide bewinkeling in Sint-Kwintens-Lennik met 36 verkooppunten. Wel is het zo dat het merendeel van het winkelaanbod in Lennik terug te vinden is in 1 of andere soort concentratie.

Het centrum van Sint-Kwintens-Lennik en de Ninoofsesteenweg bevatten samen namelijk 53,7% van het totale winkelaanbod. De overige verkooppunten liggen verspreid over Lennik.

Koopstromen en ‘koopbinding’

De koopbinding geeft aan in welke mate eigen inwoners in de eigen gemeente kopen. Deze koopbinding bedraagt in Lennik 50,8% voor dagelijkse goederen, 16,0% voor periodieke goederen(kledij, accessoires, electro etc) en 27,7% voor uitzonderlijke goederen (grote aankopen zoals wagens, fietsen,  (tuin)meubelen, huisinrichting, etc).

Vergelijkbare gemeenten halen respectievelijk 62,2%, 17,4% en 31,8%. De koopbinding in Lennik ligt dus telkens iets lager. Vooral de koopbinding voor dagelijkse goederen ligt lager dan gemiddeld.

De koopvlucht verwijst naar de mate waarin inwoners goederen in een andere gemeente kopen. (Dit is dus potentieel die Lennik verliest). De koopvlucht voor dagelijkse goederen gaat voornamelijk naar Ninove (13,2%), Halle (9,8%), Ternat (6,7%) en Gooik (6,5%);

  • voor periodieke goederen gaan inwoners uit Lennik dan voornamelijk naar het Brusselse Gewest (26,1%), Ninove (16,1%) en Halle (12,8%) als ze niet naar Lennik gaan
  • voor uitzonderlijke goederen is er voornamelijk een koopvlucht naar Ninove (22,1%) en Sint-Pieters-Leeuw (16,9%).

Als we kijken naar de koopattractie die Lennik uitoefent op haar buurgemeenten – de mate waarin inwoners van een andere gemeente aankopen in Lennik – dan merken we dat er voornamelijk een koopattractie is op Gooik (DG, PG, UZ, H), Pepingen (DG, PG, UG, H), Sint-Pieters-Leeuw (H) en Roosdaal (DG)2.

Je hebt misschien ook interesse in...