De Dekenijtuin: een mooie ontmoetingsplaats voor Lennikenaren

Het gemeentebestuur wil van deze tuin een publieke tuin maken, een tuin dit uitnodigt om te wandelen, te verpozen en te spelen. Er zijn op en rond de Markt een aantal woningen of appartementen zonder tuin, en die bewoners, maar ook gewone bezoekers, bieden we met dit prachtig pareltje een mooi en rustig stukje tuin.

Voor de heraanleg van de Dekenijtuin werkte de gemeente samen met het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en de aannemer Heylen.  Het ontwerp geeft de tuin een multi-functionele uitstraling waarbij natuur, kunst en recreatie elkaar ontmoeten.

Het ontwerp voorziet in:

  • vervangen van de bestaande (dolomiet)verharding want deze was zeer moeilijk onkruidvrij te houden.
  • Aanleg van vlonders: bij het betreden van de dekenijtuin werd er een vlonder voorzien welke de mensen begeleidt naar achteren toe in de tuin. Achteraan in de tuin worden ook twee vlonders voorzien, die zorgen voor meer belevingswaarde en tegelijk voor meer openheid in de tuin.
  • Het kleine amfitheater (gedeeltelijk onder grondniveau) biedt een speels en functioneel element in de tuin.
  • Achteraan in de tuin komt een bloemenweide, goed voor de biodiversiteit maar ook aantrekkelijk voor het oog.  Michèle Lermusiau zorgde voor een prachtig kunstwerk in dit hoge gras (keramieken palen).
  • Grafittikunstenaar Koen Deweerdt maakt een metershoge, kleurrijke muurschildering op het gebouw naast de tuin. Dit prachtige werk zal de aandacht richten op de tuin en een uitnodiging zijn om de tuin verder te verkennen.
  • Het concept van de kleine ruilbibliotheken is eenvoudig. Iedereen die wil, kan een boek meenemen, lezen en terugbrengen.

Je hebt misschien ook interesse in...