Ereburgemeester Willy De Waele overleden

Vandaag heeft ereburgemeester Willy De Waele ons verlaten. Hij werd 85 jaar oud. 

Willy De Waele was actief in de Lennikse gemeenteraad sinds 1970 en werd lid van het schepencollege in 1994 en bleef daar onafgebroken tot 2012, steeds bevoegd als schepen voor financiën, zijn stokpaardje. Daarnaast was hij ook een tijd actief als Provincieraadslid in de – toen nog – unitaire Provincie Vlaams-Brabant. Het burgemeesterschap kwam als de kers op de taart.

Hij werd burgemeester in 2001 en bleef dit tot 2011.  Hij was één van de grote voorvechters voor de splitsing van het kiesarrondissement Halle-Vilvoorde.

Het grote publiek kent hem vooral om zijn strijd voor de Vlaamse zaak. Hij was daarin heel gedreven, en ook heel principieel. Reden zelfs waarom hij nooit een mandaat als parlementslid heeft opgenomen. Want ondanks zijn Vlaams gedachtengoed bleef hij trouw aan de liberale partij, Open VLD met wie hij een haat-liefde verhouding kende.

In de lokale afdeling van Lijst Burgemeester is er nu vooral veel verdriet. “Willy bleef immers ook nog na zijn politieke carrière een zeer actief bestuurslid. Hij was een bron van inspiratie en reflectie voor ons bestuur en steeds erg bekommerd over de financiële toestand van de gemeente”, zegt huidig Burgemeester De Knop.

Ze geeft ook aan dat ze hem heel dankbaar is voor de waardige en principiële manier waarop hij aan politiek deed. Hij bleef ook de meerderheid steunen als voorzitter van de gemeenteraad na zijn vertrek als burgemeester.

Na zijn afscheid werd ook zijn dochter Karen verkozen voor de Lennikse gemeenteraad, zij zetelt momenteel als voorzitter van de gemeenteraad en treedt op die manier in de voetsporen van haar vader.

Uit eerbied en respect voor haar ereburgemeester, hangen in Lennik de vlaggen aan het gemeentehuis halfstok. Er zal ook een rouwregister voorzien worden in het gemeentehuis vanaf donderdag tijdens de openingsuren.

Je hebt misschien ook interesse in...