Digitaal stemmen in 2018: ook in onze gemeente?

Moeten wij in 2018 ook overstappen naar de mogelijkheid om digitaal te stemmen of niet ?

Misschien moeten wij deze vraag gewoon niet stellen en is het evident dat we het doen. Men kan het vergelijken met het internet/online bankieren. Jaren geleden was dit ondenkbaar. Te moeilijk, onpersoonlijk, ouderen kunnen dit niet, onveilig!

Vandaag is dit geen enkele discussie meer. Iedereen doet het. Meer nog, het is niet meer weg te denken uit ons leven vandaag. Dezelfde evolutie maken we mee in verschillende andere sectoren.

De wet van 11 april 1994 heeft ervoor gezorgd dat we electronisch kunnen stemmen.  Heel langzaam begonnen enkele gemeenten het toe te passen.  In 2006 kwamen we in een stroomversnelling. Tijdens de verkiezingen van 2012 kon men al in 151 van de 308 Vlaamse gemeenten digitaal stemmen.

Deze 49% van de gemeenten vertegenwoordigden 2.761.106 kiezers.   Dit is 57,6% van het totale aantal.

Het zit dus duidelijk in de lift en het is een kwestie van tijd vooraleer iedereen zal volgen. Asse, Dilbeek, Affligem, Liedekerke, Merchtem, Opwijk, Halle, en Ternat maakten de stap al.  Vanuit hun ervaring die zij opdeden, kunnen wij leren.

Op zich heeft het enkele belangrijke voordelen: het gaat snel, is gemakkelijk, volledig transparant en het vermijd menselijke fouten bij de tellingen. Ook op gebied van veiligheid zijn er bepaalde garanties. Net zoals de aankoop van een smartphone of een computer, zal dit hier ook een investering vragen die we goed moeten overwegen.

Het spreekt voor zich dat een dergelijke invoering moet gepaard gaan met een grondige voorbereiding naar jullie, de Lennikenaren, toe. De manier van stemmen, de werking van het ganse proces moet duidelijk uitgelegd worden aan iedereen.

Ook het argument dat dit voor “ouderen” niet zal gaan, vind ik persoonlijk weinig respectvol ten opzichte van deze generatie. Heel wat van deze mensen doen aan online banking, werken op internet en gebruiken Facebook. “Ouderen” zijn al lang geen synoniem meer voor “niet-digitaal”.

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat ik als voorzitter van de gemeenteraad voorstander ben van de invoering van het digitale stemmen. Dit is echter een heel belangrijke beslissing die door de burgemeester, het schepencollege en de gemeenteraad zal moeten genomen worden na het overwegen van alle elementen.

Heel graag verneem ik dan ook jullie reacties hierop. Deze kunnen jullie sturen naar mijn e-mailadres: koenraad.ameys@axa.be. Het kan ons maar helpen in onze beslissing.

Koenraad Ameys

voorzitter gemeenteraad

Je hebt misschien ook interesse in...